PRIMARIA COMUNEI PIETROSITA

Judetul Dambovita

PREZENTARE LOCALA

    Comuna Pietrosita se afla in partea de nord a judetului Dambovita, de-a lungul soseleni nationale nr. 71, Bucuresti-Targoviste-Sinaia, la poalele Bucegilor, inconjurata dinspre rasarit si apus de dealuri Subcarpatice inalte.
    Altitudinea comunei este de 650 m, deasupra nivelului marii. Are o suprafata de 27.07 kmp, impreuna cu satul Dealu-Frumos, sat care apartine de comuna Pietrosita.
    Hotarele comunei:
  • la miazanoapte se invecineaza cu comuna Moroieni,
  • la miazazi - comuna Buciumeni si satele Valea-Leurzii si Dealu-Mare,
  • la rasarit - comuna Buciumeni,
  • la apus - comuna Runcu.
    Distanta fata de principalele municipii este de:
  • 36 km fata de municipiul Targoviste, care sunt parcursi cu masina in aproximativ 45 minute,
  • 120 km fata de municipiul Bucuresti, care sunt parcursi cu masina in aproximativ150 minut,
  • 80 km fata de municipiul Brasov - care sunt parcursi cu masina in aproximativ 100 minute,
  • 150 km fata de municipiul Ploiesti care sunt parcursi cu masina in aproximativ 180 minute,
  • 200 km fata de municipiul Pitesti, care sunt parcursi in aproximativ 240 minute.
   
    Infrastructura
    Drumuri
    Drumuri Nationale: DN 71 strabate comuna de la N la S pe o lungime de 1.85 km si o latime de 6 m. DM leaga Pietrosita de Sinaia spre N, iar spre S cu Fieni - Pucioasa - Targoviste si se opreste in comuna Baldana, unde se intalneste cu DN 7 - Bucuresti - Pitesti;
    Drumurile Judetene de pe hotarul comunei au o lungime de 6 km si 6 m latime - Pietrosita Runcu;
    Drumurile comunale au o lungime de 16 km si o latime de 5 m, fiind pavate cu piatra de rau si au trotuare din piatra de prund.
    Calea Ferata: Pietrosita a fost foarte multi ani punctul terminus al caii ferate Bucuresti - Pietrosita. Daca in anul 2004 circulatia feroviara a fost intrerupta, trenurile opindu-se la Fieni, ea a fost reluata, in prezent, vin si pleca zilnic "Sageata Albastra" si trenuri personale.
    Situatia edilitara.
    Retea de apa. Pietrosita dispune de retea de apa ce se alimenteaza sporadic din izvorul Ratei si sursa Galma. Exista pe drumul principal DN 71 doua conducte de apa cu diametrul de 219 mm si 125 mm din care sunt realizate racorduri pe strazile laterale. Satul Dealu-Frumos este alimentat cu apa prin captarea unor izvoare de suprafata. Exista retea de distributie la nivelul intregii localitati.
    Retea de gaze. In comuna Pietrosita exista retea de distributie gaze naturale. in satul Dealu-Frumos este in curs de realizare.
    Retea electrica. Alimentarea cu energie electrica a comunei Pietrosita se face din axul 20 kv Dobresti prin intermediul a 7 posturi de transformare in cabina cu zid; retelele de iluminat public parcurg toata retaeua de strazi a comunei, in traseu aerian, in general in traseu comun cu retelele electrice de joasa tensiune.
    Reteaua telefonica a comunei este digitala si deserveste un numar mare de abonati.
    Nu exista sistem de canalizare centralizat. O parte din apele menajere sunt preluate prin fose vidanjabile.

    Resurse locale
    Venituri locale.
Veniturile proprii sunt  591940 mii lei si se compun din: impozite pe cladiri si terenuri de la persoane fizice si juridice, taxe mijloace de transport de la persoane fizice si juridice, amenzi, veniturile aduse de punctul de insamantare artificiala.
    Potential turistic. Asezarea geografica si aspectul comunei da impresia ca te afili intr-un orasel de munte; exista in comuna doua pensiuni turistice calificate; masinile cu turisti trec prin Pietrosita si foarte multi dintre ei se opresc aici, fiind interesati de terenuri pentru construirea de case de vacanta.